Weet wat U kiest
- Jop Fackeldey
- 17 feb 2023
- 6 minuten om te lezen
U kent vast de uitspraak: “Democratie is een proces waarin de mensen vrij zijn om de man of vrouw te kiezen die van alles de schuld gaat krijgen.” En het mooiste is, dat doen al die mensen vrijwillig. In één van mijn vorige blogs schreef ik al dat ik dat mijzelf en hopelijk U weer aan ga doen. En dan is het natuurlijk tijd om uit te leggen, wat je dan kunt kiezen. Dan kan ik de lezer natuurlijk verwijzen naar het verkiezingsprogramma van de PvdA Flevoland of voor de minder getrainde lezer naar de verkorte versie. Ik kan het ook proberen zelf uit te leggen. Maar of het daar leuker van wordt… Ik doe dat aan de hand van onze belangrijkste thema’s, inderdaad ook weer terug te vinden in die verkiezingsprogramma’s. En tenslotte nog een leestip: het essay hoe de mens verdween uit het middenbestuur. Voor mij was het meewerken aan dit essay een inspiratiebron.
Onze rode draad: we gaan uit van de Flevolanders, zodat iedere Flevolander mee kan doen
Dat klinkt zo makkelijk: de PvdA gaat in alle discussies over ruimte, wonen, bossen aanplanten of landbouw uit van het belang van die Flevolander. Wat heeft die Flevolander nodig aan en in de leefomgeving. Betekent dat dan dat we voor iedereen gaan lopen en het met iedereen eens zijn. Nee, natuurlijk niet. Maar wel – en daar betrap ik me echt zelf vaak op, dat ik me afvraag: wat heeft de Flevolander er nu aan. En dat helpt bij het ordenen en bij het kiezen. Ik moet elk besluit kunnen uitleggen.
Bouwen in Flevoland doen we samen met de Flevolanders. Participatie, mee-weten en mee-doen wordt de norm. De top-down bestuursstijl van “wij weten wat goed voor u is”, is immer niet meer van deze tijd. En het zal moeite genoeg kosten om dat ook in de praktijk te brengen. Maar we moeten op zoek naar manieren om dat te doen. En dat is wat anders dan inspraak of belangenbehartiging. Het is een gesprek, waarvan gelukkig inmiddels heel veel goede voorbeelden bestaan. Zelf ben ik dol op het rapport: betrokken bij klimaat van Alex Brenninkmeijer en zijn commissie. Lezenswaardig.
Flevoland staat voor een heel groot aantal opgaven in onze ruimte. We zoeken ruimte voor wonen, werken, energie, landbouw en natuur. Nun de ruimte schaars is, is dat gesprek van groot belang. Niet alles kan overal, ook niet in Flevoland. Maar wat vaak geformuleerd wordt als ruimtelijke opgaven (zoals woningbouw en de energietransitie) zijn in feite sociale opgaven. Het bouwen van huizen gaat bijvoorbeeld wat de PvdA betreft samen met de bouw van scholen, ziekenhuizen en welzijnsvoorzieningen. De mens staat centraal bij al die opgaven!
Daar zit een gedachte achter. De PvdA wil dat iedereen mee kan profiteren van de welvaartsgroei. Dat we werken aan een inclusieve samenleving zoals dat zo mooi heet. De PvdA wil actief iets doen tegen de tweedeling in de samenleving. Iedereen, ongeacht opleidingsniveau, inkomen, stad en platteland en culturele achtergrond moet mee kunnen doen. De PvdA vindt dat we actief moeten werken aan het beëindigen van de kansenongelijkheid. Dat doen we in Flevoland door te investeren in goed onderwijs op alle niveaus en in toegankelijke zorgvoorzieningen. Om kansenongelijkheid aan te pakken gaan we samen met gemeenten en het Rijk de strijd aan tegen structurele armoede. We laten ons niet beperken door het ‘’systeem’’ in het zoeken van oplossingen voor de grote problemen van de Flevolander.
Kortom, bij alles waar we voor strijden staat de mens centraal !
Het tweede thema: Iedereen woont fijn en betaalbaar in Flevoland
Het is fijn wonen in Flevoland. Flevoland is ervoor gemaakt ! Daarom is Flevoland bereid om tot 2050 90.000 tot 115.000 woningen te realiseren en daarmee invulling te geven aan de landelijke opgave. Maar één ding hebben we in ieder geval geleerd: met alleen huizen bouwen zijn we er niet. Lelystad heeft geleerd wat er gebeurt als je dat niet goed doet of kunt doen. In 2016 schreef ik samen met Friso de Zeeuw een artikel: geef wonen de ruimte. Toen al schreven we: “Het gaat om een brede maatschappelijke opgave”. Wat de PvdA betreft gaan we daar direct mee aan de slag maar wel onder een aantal cruciale voorwaarden. Zo bouwen we vooral betaalbare huizen waar behoefte aan is (sociale woningbouw, starterswoningen en woningen op maat voor senioren) en doen we dat alleen als de infrastructuur (IJmeerverbinding, goed openbaar vervoer in de kleinere kernen) op orde is. Ook moeten er voldoende voorzieningen zijn voor Sport, Kunst & Cultuur en Recreatie.
We bouwen immers niet alleen huizen, maar we bouwen vooral een samenleving zodat we in Flevoland betaalbaar en fijn kunnen wonen. En voor we het vergeten, het gaat daarbij niet alleen over nieuwbouw, maar laten we zelfs in het jonge Flevoland de transformatieopgaven niet vergeten. Voor de liefhebber nog wat leesvoer.
Het derde thema: Energie voor iedereen
We moeten af van fossiele brandstoffen. Daarom zijn we trots op de koploperspositie van Flevoland bij de duurzame opwek. Het gaat ons voor de wind zoals dit artikel beschrijft. Nu gaat het om het vasthouden van die positie. En daarvoor is het nodig dat we ook koploper worden bij het nieuwe net: knooppunten van energie waardoor we opwek, gebruik en opslag logisch aan elkaar koppelen. Waarbij lokaal eigendom door energie coöperaties en groepen burgers eigenaar zijn van onze windmolens, zonnedaken en batterijen. En natuurlijk ook van de nieuwe infrastructuur die daar voor nodig is. Daarnaast zetten we vol in op het helpen en handhaven bij de energieopgave waar ons bedrijfsleven voor staat. Ook hierin gaat Flevoland als het aan de PvdA ligt voorop lopen. Het is een sprookje dat energiearmoede veroorzaakt wordt door de energietransitie. Die lost dat probleem (op termijn) op. Nu zijn vele Flevolanders het slachtoffer van extreem hoge energieprijzen door schaarste op de energiemarkt en het handelen van de grote energiemaatschappijen. Daar moeten we minder afhankelijk van worden. We moeten allemaal van het (fossiele) gas af. De PvdA is het daar mee eens, maar wil dat die verduurzaming van woningen voor iedereen betaalbaar is. We moeten zorgen dat we onze Flevolanders niet in de kou laten staan. Door te helpen bij het isoleren van de woningen, door energie van onze eigen windmolens goedkoper voor hen te maken en te kijken waar landelijke en gemeentelijke maatregelen tekort schieten.
Het vierde thema: Iedereen doet mee in een eerlijke economie van de toekomst
Iedere Flevolander moet in zijn levensonderhoud kunnen voorzien. In onze krachtige samenleving is er voldoende en fatsoenlijk betaald werk voor alle Flevolanders en staat er niemand aan de kant. De hoeveelheid inwoners en de hoeveelheid Flevolandse banen moeten in balans zijn. We gaan samen met het Flevolandse bedrijfsleven en onderwijsinstellingen extra aandacht besteden aan het versterken van de economische positie van Flevoland. Kansen bieden staat daarbij centraal. Samen met het in Flevoland gevestigde MBO en HBO moeten we initiatieven nemen om mensen om- of bij te scholen en tegelijkertijd banen en banenprofielen te creëren die aantrekkelijk en duurzaam zijn. De banen van de toekomst. De PvdA vindt dat die Flevolandse economische clusters (voedselverwerkende industrie, logistiek, ICT, voertuigtechnologie, maakindustrie en bouw) moeten bijdragen aan ‘brede welvaart’.
Brede welvaart gaat over ‘people, planet, profit’. Welvaart maakt Flevoland tot een gebied waar het plezierig is om in te wonen en te werken, om voedsel te produceren en om te ontspannen. Brede welvaart en kwalitatieve groei bevorderen, in Flevoland kunnen we dat!
En tenslotte: Openbaar vervoer bereikbaar voor iedereen
Openbaar vervoer moet bereikbaar en betaalbaar zijn voor alle inwoners van Flevoland. In de dorpen staat de bereikbaarheid door het verdwijnen van lijnen in het openbaar vervoer onder druk. Leerlingen die voor onderwijs buiten hun gemeente moeten reizen, mensen die hun brood verdienen buiten hun woonplaats, ouderen die voor hun sociale contacten zijn aangewezen op het openbaar vervoer: voor hen zijn goede ov-voorzieningen essentieel en noodzakelijk.
De PvdA vindt het belangrijk om t.a.v. de 'vangnetregeling’ goede afspraken met het Rijk te maken. Daardoor kan Flevoland aantrekkelijk openbaar vervoer bieden aan de bewoners en bezoekers. Dat draagt bij aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze provincie. De aanleg van de IJmeerverbinding en de Lelylijn vinden wij van cruciaal belang. Hierdoor zal de bereikbaarheid van Flevoland aanzienlijk verbeteren.
En zo heb ik U meegenomen langs en door ons verkiezingsprogramma en vaak ook mijn drijfveren. Dat weet U in ieder geval wat ik kies (maar dat wist U al) en waarom. En daar ga ik graag over in gesprek. Bijvoorbeeld in het Politiek Cafe dat we samen met Groen-Links organiseren op 6 maart in Poppodium Corneel: De Groene Toekomst begint Vandaag ! Wees welkom !

תגובות