En nu…..even wat heel anders
- Jop Fackeldey
- 3 mei 2024
- 4 minuten om te lezen

Meestal heb ik het in deze weblog over inhoudelijke onderwerpen uit vooral de wereld van de energietransitie die me boeien. Maar komende weken staan voor mij in een ander teken, in het teken van de Roparun. Ik ga dit jaar voor de 13e keer mee met de Roparun. Het is een virus dat je niet meer loslaat. Vanwege het super team waar ik teamcaptain van mag zijn, vanwege de kameraadschap en vanwege het gezamenlijke avontuur. Maar misschien nog wel veel meer vanwege de gezamenlijke herkenning van het doel van de Roparun. Ook ik heb een goede vriend verloren aan die vreselijke ziekte kanker. En ook in mijn omgeving is het aantal mensen dat ziek is niet te tellen. Wat is het toch een rotziekte ! En wat is het fijn dat we een positieve bijdrage kunnen leveren. We kunnen het leed niet wegnemen, maar wel verzachten. Ik ben trots dat ik daar mijn steentje aan bij mag dragen.
Wat is de Roparun?
De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer oorspronkelijk van Parijs naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen om het leven van mensen met kanker in elk geval tijdelijk wat aangenamer te maken. Het gaat dan vaak om mensen voor wie er geen uitzicht op genezing meer is. De Roparun wordt ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto dat al jaren luidt: "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".
Het evenement Roparun is voortgekomen uit een weddenschap tussen twee atleten begin jaren '90. Zij renden met een aantal teams van Rotterdam naar Parijs, vandaar de naam. De doelstelling was vanaf dag één: het ophalen van geld voor een goed doel. Sinds de Roparun in 1992 voor het eerst georganiseerd werd, is al meer dan 100 miljoen euro bijeengelopen. Ons team haalt per seizoen steeds zo’n € 25.000,- op met allerhande acties.

Ik ben supertrots op deze prestaties. Met ons hele team organiseren we tal van evenementen om dit bedrag bij elkaar te halen. Daarnaast vragen we bedrijven om de goede doelen van de Roparun te steunen door een deel van onze route te sponsoren. Zo staan in 2023/24 o.a. de SlooOW Natuurloop en de Flevorun op het programma, verkochten we chocoladeletters en organiseerden we een sponsorloop. We hebben ook dit jaar weer een enthousiast team dat zich gaat inzetten om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor het goede doel. Dat geld maken we over naar de landelijke Stichting Roparun, en soms mogen we in onze eigen regio daar goed mee doen. Zo konden we onlangs een donatie van € 20.000 euro overhandigen aan het Flevoziekenhuis, voor het opknappen van 4 patiëntenkamers tot kamers waar de patiënten zich thuis kunnen voelen en waar ze op een huiselijke manier kunnen verblijven, met name in de palliatieve fase. En zo zijn er nog meer regionale aanvragen onderweg die we van harte ondersteunen.
Roparunteam Flevoland
Ons team is zeer divers samengesteld: ondernemers, mensen die werkzaam zijn bij de overheid, politici en bestuurders maar ook mensen die werkzaam zijn in het onderwijs of bv. een fysiotherapiepraktijk. Ze komen uit heel Flevoland. Ook de leeftijden lopen sterk uiteen, het oudste teamlid is 72, terwijl de jongste 20 is. Maar we vormen een hecht team, waar leeftijd of achtergrond er niet toe doen. Ieder jaar wijzigt de samenstelling van het team, nieuwe mensen er in, anderen nemen een pauze of komen na een paar jaar weer terug. Bijzonder trots zijn we op ons rijdend hotel, waarbij de oplegger met 16 stapelbedden, een douche en een toilet steeds een welkome thuisbasis blijkt.
Net als zovele teams gaat het om een combinatie van drijfveren. Natuurlijk gaat het om de sportieve prestatie, willen we zoveel mogelijk geld ophalen maar met zijn 24-en ook vooral plezier hebben. We zijn allemaal zeer doordrongen van het goede doel; een van onze lopers – Wim Bok – heeft al 3 keer zelf de ziekte overwonnen. Iedereen heeft direct of indirect te maken met het vreselijke effect dat deze ziekte op de patiënt en diens omgeving kan hebben. Dan realiseer je je hoe belangrijk de steun van de Roparun kan zijn.
Wanneer?

Tja en dan is het bijna weer zover, ook in 2024 vindt Roparun plaats tijdens het Pinksterweekend: van zaterdag 18 mei tot en met maandag 20 mei 2024 ! Ons team loopt de zogenaamde zuidelijke route en vertrekt vanuit Frankrijk. Ons Roparun-team bestaat uit maximaal acht lopers. Zij doen mee aan de intensieve 20 weken (4x per week) training voorafgaand aan de loop. Zij lopen ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer, meer dan 1 ½ marathon. Daarnaast bestaat een team uit vier tot zes fietsers en nog vele begeleiders: chauffeurs, verzorgers, cateraars en organisatie. Kijk voor meer informatie op www.roparunteamflevoland.nl .
Ik schrijf deze blog natuurlijk niet voor niets. Want wij zoeken steun voor het goede doel. Dat kan heel eenvoudig, het kost maar 1 muisklik: https://www.roparun.nl/fundraisers/jop-fackeldey/donate
Doe je mee ??