top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJop Fackeldey

Iets met kiezen

Bijgewerkt op: 17 dec. 2022


Ja, ik was inderdaad afgelopen week bij de tandarts. En inderdaad dat was iets met kiezen. Maar daar zal ik U niet mee lastig vallen. In mijn blog van 4 april jl. haalde ik Jean Paul Sartre al aan: Zijn is zichzelf kiezen. Dat ging toen over de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Nu had ik een ander dilemma: wil ik nog wel gekozen worden ? En dan gaat het natuurlijk over de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart 2023. Inmiddels heeft ook onze partij daarvoor de kandidatenlijst

gepresenteerd. En ja, ik kan gekozen worden. Maar waarom sta ik dan helemaal onderaan? Dat vergt wellicht enige uitleg.


Ik ben straks in maart 5 jaar gedeputeerde en daarvoor 11 jaar wethouder geweest. Dus alleen maar bezig geweest met besturen. En dat is een ander vak dan dat van volksvertegenwoordiger. Je bent dag in dag uit bezig met het besturen van in dit geval de provincie en hebt dus veel meer (detail)informatie dan Statenleden. Ik denk dat in ieder geval voor een deel de kracht van onze democratie is dat een lekenbestuur (volksvertegenwoordigers doen het werk veelal naast hun baan) het dagelijks bestuur (het College van Gedeputeerde Staten) controleert. En in die rol kan ik niet meer geloofwaardig stappen zo vind ik zelf. Dus ik ben niet beschikbaar als Statenlid.


Ik heb nog wel heel veel plezier in het werk. En heb er zin in en heb er de energie voor om nog 4 jaar door te gaan als gedeputeerde voor de PvdA in Flevoland. Maar ja, het zal moeten blijken of dat kan. Of we als PvdA groot genoeg worden om weer mee te mogen doen, of we over een Collegeprogramma overeenstemming kunnen bereiken met andere partijen, of wie weet krijgen we wel een Statenprogramma of….Veel onzekerheden. En dat is niet erg. Dat hoort bij het systeem. Maar als het kan, doe ik graag weer mee. Om door te kunnen gaan met het mooie bestuurlijke werk voor onze prachtige provincie.


En ondertussen werken we zo ongeveer tot aan de zomervakantie nog met volle kracht door. We hebben nog genoeg puzzels te leggen en problemen op te lossen. En uiteraard verheug ik me op de campagne. Die is vaak kort, maar hevig. We hebben een prachtig team op de lijst staan. Met Abassin Nessar die ik heb leren kennen als een bevlogen sociaal democraat en tegelijkertijd een praktische idealist. Dit filmpje dat hij eerder liet maken als kandidaat voor de Tweede Kamer, spreekt boekdelen. Abassin zal die lijst met vuur aanvoeren. Hij laat zien hoe je als politiek vluchteling je weg in de Nederlandse samenleving kan vinden en hoe je de politieke idealen die je van huis uit meegekregen hebt in praktijk kunt brengen. Met Nelly den Os, oud-wethouder in Lelystad, die veel ervaring en kennis inbrengt in combinatie met vrolijkheid die we nodig hebben in de Staten. En met Roelf Raterink die in Dronten zijn mannetje staat als fractievoorzitter en die de o zo belangrijke lokale ervaring inbrengt. Of met Klaas Talma die met zijn bijzondere verhaal en veerkracht laat zien hoe ver je met doorzettingsvermogen kunt komen. En zo hebben we een ploeg op de been die er wezen mag.


Nu gaat het om de inhoud. En ook die staat als een huis. Niet alleen Sterk, Sociaal en Duurzaam, maar vooral ook met een perspectief voor Flevoland. En zo gaan we pragmatisch en bevlogen aan de slag. Nu en straks.

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page