top of page

Niet achterom kijken maar vooruit zien

  • Foto van schrijver: Jop Fackeldey
    Jop Fackeldey
  • 19 jun 2023
  • 7 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 20 jun 2023


Het is al weer een kleine 2 maanden geleden dat ik van mij liet horen via Jop’s wereld. Niet dat er afgelopen maanden niets gebeurd is. Er gebeurde van alles. Er werden stappen gezet richting een nieuwe bestuursperiode. Die stappen hebben nu geleid tot een soort van routekaart. Zonder de PvdA. Zonder mij. Dus is het moment aangebroken om dat wat nader te beschouwen. Ik doe dat aan de hand van de (vele) vragen die mij de afgelopen weken gesteld zijn.


Waarom ga je niet door ?

Dat antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: omdat de PvdA niet in de coalitie zit. En of ik daar wat van vind ? Ja, daar vind ik wat van. We hebben er als PvdA voor gekozen om bij de informatiefase eerst te pleiten om een inhoudelijke verkenning van verschillen en overeenkomsten uit te voeren tussen partijen. (zie pag. 31 van het verslag van de informateurs.). Ook gaven we aan: Gezien onze samenwerking en de verkiezingsuitslag wordt het voor ons erg lastig als GL uitgesloten wordt. Wij vinden dat er eerst gekeken moet worden of je er ook breder programmatisch uitkomt. Dan kun je ook op inhoud keuzes maken.” Maar die suggestie kon (kennelijk) niet op steun rekenen van de meerderheid van de partijen. Er werd meteen al een keuze gemaakt: Gelet op de verkiezingsuitslag, de eerste programmatische verkenning en het onder partijen bestaande draagvlak ten aanzien van de samenstelling van een stabiele meerderheidscoalitie adviseren wij een ronde met Programmatische gesprekken te starten door de partijen BBB, VVD en CU, alsmede PVV en SGP, eventueel uit te breiden met JA 21. En daarmee was het voor mij al wel duidelijk dat we er deze ronde niet aan te pas zouden komen. Want waar een politieke wil is , is een weg.


Maar deze combinatie, met CU en PVV en SGP, dat kan toch helemaal niet ?

Ik snap die twijfel, zeker als je kijkt naar het landelijk beeld. En ook naar de voorgeschiedenis van beoogd gedeputeerde Chris Janssen zoals in Wikipedia vermeld. Tegelijkertijd, kennelijk heeft hij beterschap beloofd. Want in het nu voorliggende coalitieakkoord staat niet alleen artikel 1 van de grondwet nadrukkelijk aangehaald, ook staan de kernwaarden beschreven in de bijlage (en die wijken echt af van wat Geert Wilders zoal uitspreekt en -straalt) en staat er dat de gedeputeerden de voor de coalitie beschreven kernwaarden onderschrijven en geen uitspraken doen die hiermee in strijd zijn. Nou we gaan het beleven. Laten we ook Chris beoordelen op zijn daden en niet op zijn verleden. En ja ik weet dat binnen mijn partij er veel scherpere stellingname is tegen de PVV. Maar dat helpt ons niet vooruit. Dat voedt alleen maar de polarisatie. Lekker zuur oppositie voeren. Dat lucht wel op, maar Flevoland schiet er niets mee op. Dus dat deed ik niet en dat ga ik ook niet doen. Bovendien zijn andere partijen daar beter in.


Maar dat coalitieakkoord, deugt dat dan een beetje ?

Nou ja, eigenlijk hetzelfde. Veel zal afhangen van de uitvoering. Zoals zo vaak gaat het meer om wat er niet staat dan wat er wel staat. Wat er wel staat sluit in veel gevallen aan bij het PvdA verkiezingsprogramma maar het is wel geschreven met de handrem er op en geeft weinig blijk van ambitie. Een voorbeeld. De zin: We nemen de vraagstukken, de opgaven, tot uitgangspunt bij wat we doen. Opgavengericht werken noemen we dat. Is mooi. Maar het ontbreekt in het stuk nogal eens aan deugdelijke analyse van de opgave en de wijze waarop die aangepakt wordt. Je zou kunnen zeggen, het is weinig concreet. Dat is zo (en was ook 4 jaar geleden zo) maar de financiële tabel geeft op onderdelen die helderheid wel.


En als je naar de verschillende hoofdstukken kijkt…

(wat een lang stuk tekst is geworden dus voor wie niet van details houdt, sla over !)

Daar gaan we. Het hoofdstuk een zelfbewuste provincie heeft wat mij betreft als kernzin: We zijn van harte bereid om aan de slag te gaan en deze krachtige regierol op ons te nemen. In de vorige bestuursperiode is daarmee al een mooi begin gemaakt. In Samen Maken we Flevoland is een krachtige samenwerking tussen alle Flevolandse overheden tot stand gebracht. En daar bouwen we op voort, waarbij we de inwoners nadrukkelijker gaan betrekken. Kijk, dat is me uit het hart gegrepen. Alleen, er staat niet in hoe dan….En dat is toch echt nodig om van dit ronkende uitgangspunt werkelijkheid te maken.


Bij Bereikbaarheid en infrastructuur worden wel een paar onrealistische dromen nagejaagd. IJmeerverbinding moet er inderdaad komen, maar voor meerdere soorten vervoer ??? Lijkt me kansloos, alleen OV is al een heel karwei. En waarom zou je nog meer autoverkeer willen stimuleren ? Net zoals een tunnel in plaats van brug over het Ketelmeer. Waarom ? Wat voegt dat toe ? En waar halen we het geld vandaan ? En verder mis ik de aandacht voor recreatieve fietspaden en voorzieningen. Tegelijkertijd, de tekst mbt het OV, had zo uit ons verkiezingsprogramma kunnen komen.


Een van de belangrijkste hoofdstukken is Fijn wonen en ruimtelijke ontwikkeling. Daarin is de kernzin: Voor ons is de groei van het aantal woningen onlosmakelijk verbonden met een minstens evenredige uitbreiding van voorzieningen en werkgelegenheid. We stapelen immers geen stenen, maar we bouwen aan een vitale samenleving. Kennelijk hebben we krachtige samenleving ingeleverd voor vitale samenleving. Maar daarover verderop meer. Maar wat gaan we er voor doen ? Hoe zorgen we nou echt – samen met de Rijksoverheid en de andere Flevolandse partners – dat die ontwikkeling van de samenleving als voorwaarde geldt en ook de niet fysieke thema’s een eigen vaste plaats hebben in alle afspraken die we maken ?

Bij woningbouw staats niets over de woningbouwprogrammering (dus ook niet over sociale woningbouw). Nu zou je kunnen zeggen dat regelt de minister al per wet…en er zijn woondeals gesloten…maar toch. Het ontbreken van aandacht hiervoor zegt ook iets over de intenties. Zeker omdat er ook staat: Binnen de wettelijke mogelijkheden bevorderen we dat gemeenten mensen die reeds ingeschreven staan voorrang geven bij woningtoewijzing. Je voelt de spanning die er onder zit. Dus we huisvesten alleen maar asielzoekers en andere spoedzoekers omdat dat moet van Den Haag en niet omdat we dat zelf van belang vinden ? Dat vind ik echt schandalig.


Veel tekst gaat over Landbouw, Visserij, Water en Natuur in balans. Dit gaat wel heel erg niet over de steden. De landbouw is beeldbepalend voor ons landschap. Nou ja, voor een deel van Flevoland, het deel waar veel minder dan de helft van onze inwoners woont. Met de stelling “we moeten ervoor zorgen dat er voldoende agrarische gronden behouden” blijven ben ik het eens. Dat geldt overigens ook voor woningbouw, energie, infra, bossenbeleid, natuur, werklocaties etc. De vraag is natuurlijk steeds, wat is voldoende. En dat staat er dan weer niet. Hier lijkt het er op dat landbouw een soort van voorrang krijgt. En dat lijkt me niet terecht.

De teksten over Stikstof zijn mooi in lijn met het huidige beleid. Ik ben het er echt mee eens dat in Flevoland gedwongen onteigenen van boeren niet aan de orde mag en kan zijn. Dat is hier nergens voor nodig.

En ook de teksten over Flevoland natuurinclusief en het Nationaal Park Nieuw Land, mooi dat het bestaand beleid voortgezet wordt. En persoonlijk ben ik blij dat er meer ruimte komt voor recreatie in natuurgebieden. Dat was altijd al een echt PvdA thema.


Voor mij was het meest spannende hoofdstuk Toekomstbestendig energie en klimaat. En ook hier is de kern: voortzetten huidig beleid maar wel een beetje met de handrem er op.

Het zit dan meer in de formuleringen dan in de werkelijkheid. Maar we constateren ook dat we op dat vlak de grens hebben bereikt. We zien daarom geen ruimte voor nieuwe windmolenlocaties. Dat is inderdaad het beleid en dat klinkt erger dan het is, want we hebben ook de komende 4 jaar onze handen nog vol aan de uitvoering. En dan is het belangrijk dat er staat dat de RES 1.0 de basis blijft. Dat is dus inclusief de ontwikkeling van Windplan West en 1.000 ha. Zon op land. En goed om te zien (en terecht) dat dat het programma Energie in Balans zo omarmt wordt en dat het opstellen van een integraal provinciaal klimaatplan vastgehouden wordt


Over Bloeiende economie kan ik kort zijn. We hebben net nieuw economisch beleid en dat wordt gesteund. Ook daar gaat het wel echt aankomen op de uitvoering. Waarbij het goed nieuws is dat de MKB schakelteams structureel worden.


Dan Vitale samenleving. We hadden Krachtige samenleving. Krachtig is energiek, sterk. Nu wordt het vitaal. Dat is gezond. Lijkt gevoelsmatig een treetje minder dan krachtig. Maar goed, een kniesoor die op de taal let…alhoewel, waarom zouden ze dat veranderd hebben ? Hoe moet ik dat duiden? En het wordt nog steeds niet structureel gemaakt qua financiering als ik het goed zie. Lijkt me een gemiste kans. En wonderlijk is ook: “In de tweede helft van 2023 evalueren wij de resultaten van onze ondersteuning aan Flever, de provinciale uitvoeringsorganisatie voor de sector zorg en welzijn”. Hier zal vast een hele denkwereld achter zitten, want dat is pas gedaan en met positief resultaat. Wat willen ze ermee bereiken ? Waarom ?

Het onderdeel Cultuur vind ik persoonlijk het meest teleurstellende onderdeel. Hier zit echt 0 visie achter. Deze 2 punten zijn jammer: “We nemen geen initiatief voor een nieuw landschapskunstwerk, en ondersteunen evenmin eventuele initiatieven van anderen daartoe.” En “Cultuursubsidies worden eerlijk verdeeld over de hele provincie, voor zowel stedelijke als plattelandscultuur.” Landschapskunst is toch één van de kenmerkende elementen van het verhaal van Flevoland en cultuursubsidies verdelen maakt dat locatie belangrijker is dan culturele kwaliteit. En dat moet je niet willen.


Eigentijds bestuur: wat een mooi hoofdstuk. Ik hoop echt heel erg dat de nieuwe coalitie een manier vindt om dit in praktijk te brengen. Dit verdient echt een compliment (en had ook weer zo uit ons verkiezingsprogramma kunnen komen). En de financiële spelregels zijn gewoon goed en gezond.

Kortom, mixed feelings. Maar genoeg te doen om via een kritisch constructieve oppositie te proberen bij te sturen waar dat kan en te ageren waar dat moet. Want het staat of valt met de uitvoering.


En wat ga jij nu dan doen ?

Nou ja, waar deuren dicht gaan, gaan er weer andere deuren open. Ik heb met ontzettend veel plezier 16 jaar, waarvan 5 jaar in de provincie, het openbaar bestuur gediend. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik daar graag mee door was gegaan, maar zeg dat zonder rancune. Ook voor mij geldt achterom kijken om te zien wat ik mede tot stand heb kunnen brengen, maar vooruit zien naar de toekomst. En via deze blog blijf ik u op de hoogte houden hoe die toekomst er voor mij uitziet.


 
 
 

Comentarios


Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

©2021 door Jop's wereld. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page