top of page

Energie kent vele vormen

  • Foto van schrijver: Jop Fackeldey
    Jop Fackeldey
  • 27 apr 2023
  • 3 minuten om te lezen

nergie. Je zult er maar dagelijks mee bezig (mogen) zijn. En dat mag ik (nog). Op dat nog kom ik straks nog even terug. Maar wat doen we dan eigenlijk allemaal. Als het gaat om met name de opwek van duurzame energie, dan blijkt dat uit de voortgangsnotitie die we onlangs naar Provinciale Staten stuurden. Het gaat daarin over de vraag hoeveel energie we met zon en wind opwekken. Voor de cijferliefhebbers: In 2020 werd met zon zo’n 0,37 TWh opgewekt op dak en op land. En dat kan nog veel meer worden, op dit moment is zo’n 25 procent van de potentie van kleine en 17 procent van de grote daken benut (Kadaster 2020). Dus hebben we nog wat te doen. En ook voor Wind liggen we goed op schema: Met de landelijke rekenmethodiek is bepaald dat we de windplannen mogen optellen tot circa 1.750 MW. Momenteel is er 1.439 MW gerealiseerd (status december 2022). We liggen dus goed op koers om ons “bod” van 5,81 Twh. gestand te doen. Hiervan is inmiddels al 2,99 TWh gehaald. De bijdrage van Flevoland is ongeveer 5 procent van het totale energieverbruik in Nederland. En daarmee blijven we koploper ! Er hoeven voorlopig nog geen nieuwe plannen gemaakt te worden om het doel voor 2030 te halen. Wel wordt er al gekeken naar wat gedaan moet worden om Flevoland in 2050 helemaal CO2-neutraal te maken


Er staat nog veel meer lezenswaardigs in de voortgangsnotitie, maar één aspect licht ik er graag nog even uit. Hoe denken onze inwoners eigenlijk over de energietransitie. Ook daar deden we onderzoek naar. Een citaat: “Het merendeel van de deelnemers aan de raadpleging maakt zich zorgen om klimaatverandering (63 procent) en vindt dat Flevoland in 2030 zoveel mogelijk gestopt moet zijn met fossiele energiebronnen (68 procent). Veel Flevolanders vinden dat de RES-regio al veel bijdraagt aan de duurzame energieopwekking in Nederland.”


En uiteraard is dit nog maar een topje van de ijsberg. Die energiestrategie gaat alleen maar lukken als we ook de energie-infrastructuur er op aanpassen. Ook Flevoland verduurzaamt en groeit. We schaffen elektrische auto's aan, verduurzamen onze huizen en bedrijven en we willen woningen, scholen en bedrijventerreinen blijven bouwen. De ontwikkelingen gaan gepaard met een groeiende behoefte aan duurzame energie. Het is niet mogelijk om alle energie-infrastructuur die hiervoor nodig is zoals hoogspanningsstations, elektriciteitskabels en waterstofleidingen tegelijk aan te leggen. Dit betekent dat overheden, netbeheerders en andere betrokken partijen gezamenlijk keuzes moeten maken voor het energiesysteem: 'welke maatschappelijke ontwikkelingen hebben prioriteit en welke energie-infrastructuurprojecten moeten daarvoor met voorrang worden uitgevoerd?' De afgelopen periode ontwikkelden provincies samen met onder andere netbeheerders en gemeenten een eerste provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK).

Daarin zijn energie-infrastructuurprojecten geselecteerd die belangrijke regionale ontwikkelingen zoals woningbouw en mobiliteit ondersteunen en daarom als eerste worden uitgevoerd. Als gedeputeerden, wethouders en netbeheerders stonden we samen met Minister Jetten voor Klimaat en Energie stil bij deze belangrijke stap en bij het vervolg hierop. En als voorzitter van de energie adviesclub van de gezamenlijke provincies mocht ik het gesprek daarover met hem aangaan. Samengevat: nog veel te doen, maar we zijn op weg !


Minstens zoveel energie krijg ik van de ontwikkelingen dicht om me heen. Zo leerde ik afgelopen week een nieuw begrip: Agrovoltaic. Lees er hier meer over. En dan leer je dat het niet gaat over of landbouw of zon, maar dat je slimme combinaties kunt maken. Daar doen we (dus) in Flevoland onderzoek naar en maken we meters mee. Meervoudig grondgebruik is echt de toekomst.



Maar energie gaat over meer. Ook over de eigen energie. Ik krijg ontzettend veel energie van mijn werk en vooral de mensen waarmee ik werk. En de politieke realiteit is dat dat binnen nu en een paar weken zomaar afgelopen kan zijn. Want de PvdA zit op dit moment niet aan tafel bij de gesprekken over het vormen van een nieuwe coalitie. Dat maakt het werk een beetje dubbel. Tegelijkertijd, dat is de politiek. Laatst zei iemand, maar dat is niet eerlijk, dat doet geen recht aan het verleden en de verkiezingsuitslag. Maar dat is natuurlijk onzin. Iedere coalitie die gebaseerd is op een meerderheid doet recht aan de uitslag. En natuurlijk had ik mij zelf (of misschien wel Flevoland) gegund dat de PvdA wel aan tafel zou zitten. Maar het is zoals het is. Dus komt de energie straks wellicht van andere dingen. Maar voorlopig gaan we nog met volle kracht vooruit, wat de toekomst ook brengen mag. Lijkt een beetje op de natuurkundige beschrijving van wat energie is: Energie is een toestandsfunctie, dat wil zeggen: de hoeveelheid energie is onafhankelijk van de voorgeschiedenis. En ook van de toekomst zou ik er aan toe willen voegen.


 
 
 

Kommentare


Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

©2021 door Jop's wereld. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page